Diskutē par pārrobežu sadarbības idejām

2008.gada 22. aprīlī Latgales plānošanas reģions un Latgales reģiona attīstības aģentūra aicināja reģiona institūcijas un pašvaldības piedalīties Fokusa grupu darbā, lai diskutētu par reģiona pārrobežu sadarbības idejām. Notika divas Fokusa grupas: „Pašvaldības” un „Izglītība”. Fokusa grupu mērķis bija apspriest pašvaldību un izglītības iestāžu pārrobežas sadarbības idejas, paredzēt iespējamos projekta partnerus, kā arī apzināt prioritārās jomas. Fokusa grupas tika rīkotas uz iesūtīto pārrobežu sadarbības projektu ideju pamata, kuras apkopoja atbilstoši tēmām „Pašvaldības” un „Izglītība”.

Sanāksmi atklāja LRAA direktors Māris Bozovičs. Pirmajā daļā piedalījās Latgales reģiona pašvaldību pārstāvji. Fokusa grupas vadītāja Inese Kursīte (LPR, projektu plānošanas un ieviešanas nodaļas vadītāja) sniedza kopsavilkumu klātesošajiem par pašvaldību iesniegtajām projektu idejām, tam sekoja ideju „prāta vētra” un dalībnieku diskusija. Otrajā daļā piedalījās pārstāvji no izglītības pārvaldēm, profesionālajām vidusskolām, arodvidusskolām, koledžām. Grupu vadīja Inga Krekele (Daugavpils rajona partnerības koordinatore). Tika pārrunāti ar izglītības jomu saistītie jautājumi, dalībnieki izteica savas domas par sfērām, kuras īpaši jāatbalsta un jāattīsta.

Pasākuma noslēgumā dalībnieki aizpildīja projektu ideju anketas. Vēlāk notika Fokusa grupu un anketēšanas rezultātu apkopošana, tika definēti prioritārie virzieni potenciālo pārrobežas sadarbības projektu pieteikumu sagatavošanai. Visvairāk pašvaldību speciālisti atbalstīja sekojošās prioritārās jomas –
*Atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai. Uzņēmēju kvalifikācijas celšana, starptautisko kontaktu attīstīšana.

*Tūrisma infrastruktūras attīstības veicināšana, jaunu tūrisma produktu izveide, tūrisma pakalpojumu popularizēšana, kā arī sakrālā tūrisma attīstība. Ūdens tūrisms.
*Vietējās kultūras popularizēšana un tradīcijas, pielāgojot tās tūrismam un rekreācijas vajadzībām.

Savukārt izglītības sfēras speciālisti atbalstīja kvalifikācijas celšanas pasākumus, jaunu mācību programmu ieviešanu un mācību materiālās bāzes nodrošināšanu, mācību materiālu elektronisko versiju izstrādi u.c.

Papildus informācija: inese.kursite@latgale.lv