Ilgtspējīga attīstība dabas parkā “Daugavas loki”

Dabas parks „Daugavas loki” ir atpazīstams ne tikai Dienvidlatgalē, bet arī visā Latvijā, kā arī Lietuvā, Zviedrijā un citās valstīs. Vienam šīs dabas stūrītis asociējās ar Atmodas laikiem un simbolizē tautas spēju pretoties valdības politiskajiem spēkiem. Otram – ar daiļām Daugavas krastu ainavām un Augšdaugavas svētkiem.

Ar vien vairāk tūristu vēlas apmeklēt dabas parku, ar vien vairāk gribētāju pārvēst šo dabas stūrīti par savu dzīves vietu. Bet mūsu simpātijas ne vienmēr ir vērstas par labu tām vērtībām, kuras mēs apbrīnojam. Kā panākt, lai arī nākošās paaudzēm būtu ko redzēt un pētīt „Daugavas lokos”? Kādu apsaimniekošanas metodi izvēlēties, lai panāktu gan efektīvu, gan ilgtspējīgu rezultātu? Šodien šī svarīgā uzdevuma veikšanai mēs varam piesaistīt ne tikai savu entuziasmu, bet arī ārvalstu līdzekļus.

Jaunās Eiropas Savienības dalībvalstis, kļūdamas par Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) sadarbības partneriem, ir apņēmušās veicināt kohēziju EEZ. Īpaša uzmanība tiek pievērsta jauno dalībvalstu, tai skaitā Latvijas, attīstībai. Kohēzijas un vienlīdzīgas attīstības īstenošanai tika izveidoti EEZ un Norvēģijas valdības finanšu instrumenti. EEZ Paplašināšanās līguma un abu finanšu instrumentu mērķis ir samazināt sociālo un ekonomisko atšķirību, kā arī stiprināt EEZ dalībvalstu sadarbību, kuras rezultātā ieguvēji būs šo valstu iedzīvotāji.

2008.gada 11.martā tika izsludināts EEZ/Norvēģijas finanšu instrumenta otrais individuālo projektu atklātais konkurss, kā rezultātā, pavērās iespēja iesniegt projektus arī tādas Vides ministrijas kompetencē esošajai Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta prioritātes ievešanai, kā “Ilgtspējīga attīstība”.
Interese par EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu programmām ir ļoti liela, un lai atbalstītu individuālo projektu sagatavošanu iesniegšanai EEZ un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta finansētajos atklāto projektu konkursos, 2007.gadā tika izveidots Projektu sagatavošanas fonds.

Arī Daugavpils rajona padome saņēma atbalstu no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta, kā arī Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību sava iecerētā projekta sagatavošanai. Projekts „Dabas resursu pārvaldības un izmantošanas efektivitātes paaugstināšana dabas parka „Daugavas loki” teritorijā”, pie kura Daugavpils rajona padome strādā sadarbībā ar Krāslavas rajona padomi, ir orientēts uz to, lai veicinātu ilgtspējīgu attīstību vienā no starptautiskas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju tīkla Natura 2000 teritorijas „Augšdaugava” ievērojamākajā daļā – dabas parkā „Daugavas loki„, uzlabojot šīs teritorijas dabas resursu pārvaldības un izmantošanas efektivitāti, tā, lai tiktu saglabātas Eiropas dabas vērtības. Pateicoties Projektu sagatavošanas fonda grantam, sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, uzņēmējiem, dažādam vides aizsardzības institūcijām un piesaistītajiem kompetentajiem vides ekspertiem, tika veikta priekšizpēte par dabas parka „Daugavas loki” aizsardzības plāna aktualizācijai nepieciešamajiem dabas vērtību un antropogēnās slodzes izpētes veidiem, likumdošanas prasībām, nepieciešamajiem ieguldījumiem infrastruktūras uzlabošanā. Projekta pieteikuma sagatavošanas gaitā tika atklāts plašs darbības loks, bet par vislielāko šīs darbības rezultātu projekta pieteikuma izstrādātāji uzskata jaundibinātus kontaktus un to izrādīto pretimnākšanu un gatavību sadarboties gan no vietējo pašvaldību puses, gan no uzņēmēju, gan valsts institūciju puses. Topošais projekts ieinteresēja arī Norvēģijas Dabas apsaimniekošanas pārvalde un Governores apgabala administrācija, kuri plāno kļūt par projekta partneriem.

Lai mūs vieno labi darbi un lai tie izdodas!