Maltas pašvaldībā izveidots atkritumu šķirošanas punkts

Latgalē ar Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu tiek realizēti vērienīgi projekti, kuru mērķis ir pasargāt vidi no kaitīgajiem atkritumiem. Viens no tādiem projektiem tika realizēts Maltas pašvaldībā, kur tika izveidots dalītās atkritumu vākšanas sistēmas un atkritumu šķirošanas punkts.


Projekta ietvaros Maltas ciemā tika ierīkots atkritumu šķirošanas laukums ar platību 5 000 m2 un tiek plānots, ka iespēju šķirot atkritumus izmantos vairāk kā 2300 Maltas iedzīvotāji, tā samazinot vidē nonākošo atkritumu daudzumu. Maltas ciema teritorijā tika uzstādīti vairāki atkritumu savākšanas konteineri un ierīkoti arī konteineri bīstamo atkritumu savākšanai, bet atkritumu šķirošanas punkts aprīkots ar atkritumu smalcināšanas iekārtām un atkritumu kompostēšanas tehniku.

Paredzams, ka pēc projekta realizācijas ievērojami samazināsies vidē novadītā piesārņojuma apjoms, jo 70% no visiem atkritumiem tiks pārstrādāti, pie tam tiks likvidētas lokālās nesankcionētās izgāztuves, kur atkritumi tika pievesti ap 60 t gadā. Projekta realizācijas rezultātā ir sagaidāma arī kurināmo resursu ekonomija Maltas ciema katlu mājā, kur plānots kā kurināmo izmantot šķirotos atkritumus. No kopējā kurināmā daudzuma atkritumu īpatsvars sastādīs 5%, saražojot aptuveni 12 Gkal gadā, bet organisko atkritumu kompostu, kas sastādītu apmēram 27% no kopējā atkritumu apjoma, ir paredzēts realizēt lauku mēslošanai.

Projekta kopējās izmaksas ir 175 00 LVL, no tā ERAF līdzfinansējums 131 250 LVL, kā arī 17 500 LVL Valsts budžeta finansējums. Projekta līdzfinansēšanai tika izmantots 26 250 latu kredīts no Vides investīciju fonda.

Ar ERAF atbalstu šāda veida projekti jau tika realizēti – Preiļu, Līvānu, Krāslavas novados, Dagdā, Daugavpils rajonā Demenes pagastā.

Savukārt firma „Bao” veiksmīgi darbojas bateriju savākšanā, izvietojot lielveikalos, kā arī skolās specialas urnas. SIA „Lautus” izvietos aptiekās speciālus grozus medicīnas atkritumiem.

Eiropā un visā pasaulē sakopta vide ir viens no labklājības rādītājiem. Ar to cerams samazināsies atkritumu daudzums nesankcionētās vietās un apkārtne kļūs ekoloģiski tīra. Kā arī paredzama uzņēmēju ieinteresētība atkritumu šķirošana, jo tagad ir iespēja šķirot atkritumus un novietot speciālos konteineros, kā arī aizvest uz pieņemšanas punktu. Rūpējoties par vidi, mēs rūpējamies paši par sevi.

_http://www.vidm.gov.lv/ivnvb/ippc/atlauja/LBatlauja5.htm_ (šeit var atrast firmu nosaukumus , kas Latvijā nodarbojas ar dažāda veida atkritumu pārstrādāšanu, savākšanu u.t.t.)