Aicina izstrādāt rīcības plānu latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) jāveicina informācijas par latgaliešu rakstu valodas iekļaušanu mācību metodiskajos materiālos latviešu valodas un literatūras, vēstures un kultūrvēstures priekšmetos, kā arī jāveicina lokālās, tajā skaitā latviski latgaliskās, identitātes jautājumu iekļaušana pedagogu tālākizglītības programmu saturā.


Tie ir tikai daži no ieteikumiem, ko izstrādājusi darba grupa latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai.
Lai sniegtu informāciju Ministru prezidentam par latgaliešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, IZM organizēja starpinstitūciju darba grupas sanāksmes. Tajās piedalījās valsts valodas politikas īstenošanā iesaistīto institūciju pārstāvji, savas kompetences ietvaros izvērtējot pašreizējo situāciju un vienojoties par turpmāko rīcību.

Darba grupa secinājusi, ka nav nepieciešamības izstrādāt atsevišķu programmu “Latgalieši Latvijā”, jo, papildinot šobrīd jau spēkā esošos politikas plānošanas dokumentus, iespējams nodrošināt pamatojumu finansējuma piesaistei latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai.

Valsts valodas likuma 3.panta ceturtā daļa paredz, ka valsts nodrošina latgaliešu rakstu valodas vēsturiska latviešu valodas paveida saglabāšanu, aizsardzību un attīstību. Tāpēc nepieciešams veikt grozījumus politikas plānošanas dokumentā “Valsts valodas politikas pamatnostādnes 2005.-2014.gadam”, paredzot, ka latgaliešu rakstu valoda kā vēsturisks latviešu valodas paveids jāsaglabā, jāaizsargā un jāattīsta.

Patlaban jau tiek risināts jautājums par Rīcības plānu latgaliešu rakstu valodas saglabāšanai, aizsardzībai un attīstībai, iekļaujot tā izstrādāšanu Kultūras ministrijas rīcības plānā politikas pamatnostādņu “Valsts kultūrpolitikas vadlīnijas 2006.-2015.gadam. Nacionāla valsts” īstenošanai 2007.-2009.gadā, skaidroja IZM.

Šī gada janvārī informācija par latgaliešu rakstu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību iesniegta Ministru prezidentam, pastāstīja IZM.

Avots: LETA un www.delfi.lv