Izdots pārskats par pašvaldību attīstības tendencēm

Valsts reģionālās attīstības aģentūra laidusi klajā ikgadējo pārskatu „Reģionu attīstība Latvijā 2006”. Izdevumā ir vērtēta Latvijas pašvaldību sociāli ekonomiskā attīstība un aplūkoti teritoriju raksturojošie rādītāji piecu gadu laika dinamikā.


Teritoriju attīstības vērtēšanai izmantots vispārināts (apkopojošs) rādītājs – teritoriju attīstības indekss. Attīstības indeksu vērtības un to veidojošie pamatrādītāji ir izmantoti teritoriju attīstības vispārējai analīzei, teritoriju sociāli ekonomiskās attīstības atšķirību raksturošanai, iedzīvotāju dzīves līmeņa salīdzināšanai, kā arī reģionālās attīstības ietekmējošo faktoru noteikšanai.

Teritoriju attīstības analīzei izmantoti Latvijas Republikas Centrālā Statistikas pārvaldes, Valsts kases, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts zemes dienesta dati. Administratīvais iedalījums ir atbilstošs 2007.gada 1.janvārī spēkā esošajam.

Galvenās pārskata perioda teritoriju attīstības tendences, pamatojoties uz statistikas rādītājiem un salīdzinot reģionus ar augstākajiem un zemākajiem sociālekonomiskajiem rādītājiem:

  • atšķirības pastiprinās ne tikai starp reģioniem, bet arī starp citām teritoriālajām vienībām;
  • aplūkotie un analizētie rādītāji liecina, ka piecu gadu periodā visaugstākie attīstības rādītāji ir Rīgas reģionam, bet visvājākie – Latgales reģionam;
  • par pozitīvām tendencēm liecina tādi rādītāji kā nefinanšu investīciju apjoms un iedzīvotāju ienākuma nodokļa lielums uz vienu iedzīvotāju – tajos reģionālās atšķirības ir nedaudz mazinājušās;
  • nedaudz pastiprinājusies reģionu ekonomiskā noslāņošanās, par ko liecina tādi rādītāji kā IKP uz vienu iedzīvotāju un ekonomiski aktīvo uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību skaits uz 1000 iedzīvotājiem – tajos reģionālās atšķirības ir palielinājušās;
  • vājāk attīstītā Latgales reģiona IKP uz vienu iedzīvotāju ir 3,1 reizes mazāks nekā Rīgas reģionā.

Pārskats paredzēts plašam lasītāju lokam, kam interesē valsts teritoriju attīstības analīze – politiķiem, valsts institūciju darbiniekiem, pašvaldību vadītājiem un speciālistiem, nevalstiskajām organizācijām, uzņēmējiem, citiem reģionālās attīstības procesā iesaistītiem dalībniekiem, kā arī studentiem un pasniedzējiem.

Pārskats „Reģionu attīstība Latvijā 2006” pieejams VRAA, Elizabetes ielā 19 1.stāvā (Tālr.: 6 7079031).

Informāciju sagatavoja:
Valsts reģionālās attīstības aģentūras
Informācijas un komunikācijas nodaļa
Tālr.: 67079030; www.vraa.gov.lv