Preiļu senioru vokālais ansamblis “Virši” draugu pulkā svinēja jubileju

Preiļu novada kultūras centra senioru vokālajam ansamblim “Virši” – 5. Ansambļa vadītāja Santa Karīna Oša stāsta, ka ir dažādi amatierlīmeņi, bet festivāli, skates un konkursi parāda katra kolektīva sagatavotību. Par senioru vokālā ansambļa “Virši” muzikālo izaugsmi piecos gados liecina šogad notikušā Latvijas senioru ansambļu skate Aizkrauklē, kur iegūts otrās pakāpes diploms, bet kopvērtējumā, piedaloties 18 jauktajiem kolektīviem, izcīnīta astotā vieta.


Līdz jubilejai “Virši” uzstājušies vismaz 70 reizes. Tāpēc ansambļa dalībnieki lielu paldies saka sponsoriem un atbalstītājiem. Bez viņu palīdzības nekas netiktu paveikts. Lai ansamblis pastāvētu, ar telpām palīdzēja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktors Alberts Vucāns, finansiāli – Preiļu novada kultūras centrs un LR 9. Saeimas deputāts, novadnieks Jānis Eglītis, kurš kopā ar Preiļu senioriem pabijis daudzos festivālos.

Ar nolūku aktivizēt pensionārus, lai viņu dzīvi darītu saturīgāku, jautrāku, Preiļu novada Pensionāru biedrība 2002. gadā nolēma dibināt senioru vokālo ansambli. Par vadītāju pieaicināja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas toreizējo direktori Santu Karīnu Ošu. Vokālā ansambļa organizēšanā un dibināšanā lielas pūles pielika Preiļu novada Pensionāru biedrības valdes locekle Janīna Eiduka,– kādreizējā Preiļu kultūras nama direktore, kurai bija uzticēti kultorga pienākumi. Viņa vislabāk pazina dziedāt gribošus un spējīgus cilvēkus, tāpēc sāka pulcināt ap sevi tos, kuri agrāk dziedājuši koros un joprojām dziedāja Preiļu Romas katoļu draudzes baznīcas korī.

Tātad nekas neradās pilnīgi no jauna, bet zināms pamats tam jau bija ielikts pagātnē… Nāca klāt vēl citi dziedātāji un izveidojās ansamblis 17 cilvēku sastāvā (13 sievietes un 4 vīrieši). Jāteic, ka ansambļa sastāvs piecu gadu laikā mazliet mainījies, taču skaitliski palicis gandrīz tas pats.