Miķeļdienas gadatirgus un „dūmistabas” atvēršanas svētki Ludzā

Piektdien, 28. septembrī, jau no paša rīta Ludzas Novadpētniecības muzeja brīvdabas teritorijā sākās ražas svētki „Miķeļdiena Latgales sētā” jeb Miķeļdienas gadatirgus. Šogad tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus bija iecerēts kā jautrs un atraktīvs pasākums, kurā visi klātesošie tika aicināti piedalīties restaurētās Brīvdabas nodaļas objekta „Dūmistaba” atklāšanā.


Muzeja direktore Inga Prikule pastāstīja, ka darbi pie dūmistabas atjaunošanas paveikti gada laikā. Viskrāšņākā dūmistabas rota nepārprotami ir skaistais niedru jumts, kuru uzklāja „Niedru jumts” speciālisti no Rīgas. Savu artavu kopīgā darbā ieguldīja Vecpiebalgas restauratori, mūsu pašu SIA „Agroķīmija” celtnieki un muzeja darbinieki. Uz muzeju māja pārvesta 1958. gadā no Istalsnas puses Babīšu ciema.

Ar lielu interesi klātesošie noklausījās ludzānietes Vandas Siltānes atmiņu stāstu, kura šajā mājā bieži viesojusies bērnībā un zināja stāstīt arī par mājas saimnieku. Simbolisko dūmistabas atklāšanas lentīti pārgrieza Saeimas deputāte Anta Rugāte.