Turpinās darbs pie vairāku Latgales reģionam nozīmīgu projektu īstenošanas

27.septembrī Latgales reģiona attīstības aģentūra (LRAA) organizēja darba sanāksmi, kurā tika apspriestas aktualītātes projektu īstenošanas darba grafikā un aģentūras ikdienas darbā. Uz sanāksmi tika uzaicināts Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes (LPRAP) priekšsēdētājs Andris Vaivods un Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vaditājas vietnieks Viesturs Krievāns.


LPRAP priekšsēdētājs A.Vaivods pateicās aģentūras darbiniekiem par līdzšinējo pašaizliedzīgo darbu un izklāstīja savu viedokli par LRAA darba iespējamiem attīstības virzieniem nākotnē.

LRAA direktors Māris Bozovičs sīki izklāstīja nozīmīgākos punktus „Latgales plānošanas reģiona teritorijas plānojumā 2006.-2026.gadam” – šī dokumenta izstrāde ir veiksmīgi noslēgta un 3. oktobrī Preiļu rajona padomes telpās pulksten 11.00 notiks LPRAP sēde, kurā arī paredzēts izskatīt jautājumu par tā galīgo apstiprināšanu. Latgales plānošanas reģiona teritorijas plānojumā noteiktas četras prioritātes – reģiona konkurētspējas palielināšana, reģiona infrastruktūras un tūrisma attīstība un reģiona institucionālās kapacitātes palielināšana. Plānojumā uzsvērta pamat infrastruktūras sakārtošana un modernu informācijas tehnoloģiju attīstība, kā arī kultūras mantojuma un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšana. Tāpat būtiska ir darbaspēka konkurētspējas paaugstināšana, nodrošinot izglītības un darba tirgus prasību sabalansēšanu, līdzvērtīgu nodarbinātības iespēju radīšanu, samazinot atstumtību un nevienlīdzību.

LRAA ietvaros darbojas „Eiropas informācijas centrs – Latgale”, kas šogad ir nopietni strādājis pie atbalsta nodrošināšanas Latgales uzņēmējiem, īpaši tiek strādāts pie kontaktu nodibināšanas ar ārvalstu uzņēmējiem, kas darbojas Latgales uzņēmējdarbības profilam atbilstošās sfērās (metālapstrāde, kokapstrāde, pārtikas rūpniecība u.c.) Notiek darbs pie jaunu investīciju piesaistes un stratēģisku sadarbības partneru meklēšanas ārvalstīs. Šī gada laikā „EIC-Latgale” kontaktu liste ir pieaugusi līdz 300 uzņēmumiem (75 no tiem ir piereģistrēti šogad). Visu informāciju par centra darbību varat atrast arī internetā: eic.latgale.lv

Savukārt Latgales plānošanas reģiona Eiropas Struktūrfondu Informācijas centrs (RSIC) novembrī plāno sarīkot lielu konferenci Daugavpilī, kurā saistošu informāciju sev varēs rast gan pašvaldību speciālisti, gan nevalstiskās organizācijas, gan arī uzņēmēji. Jāatzīmē, ka šī gada laikā RSIC dažādās Latgales vietās ir paguvis noorganizēt 22 seminārus (kopējais apmeklētāju skaits – aptuveni 700 cilvēku no izglītības, kultūras un sociālās aprūpes iestādēm, NVO, uzņēmēmumiem un pašvaldībām). Centrs ik mēnesi gatavo Infolapu. Visu informāciju par RSIC darbu varat izpētīt mājas lapā: latgale.lv/lv/esfondi

Sanāksmes laikā tika apspriestas aktualītātes projektu īstenošanas darba grafikos. Tā Jānis Rutka, vadītājs projektam „Jauna tūrisma galamērķa radīšana, apvienojot Latgales un Rytu Aukstaitija pierobežas reģionu piedāvājumu” atzīmēja, ka jau ir uzsākta vērienīga reklāmas kampaņa, kas arvien pieņemsies spēkā reklamējot Baltijas Ezeru zemes tūrisma iespējas. Projekta ietvaros izveidota jauna informācijas sistēma – datu bāze, kas balstās uz pilnveidotas Latgales tūrisma informācijas (turisms.latgale.lv) portāla struktūras, kā arī tika izveidota jauna datu bāzes un administrēšanas sadaļa (balticlakes.com), un latgale.lv līdzvērtīga sadaļa ezerukrastas.lt, kurā klāt nāks arī visa informācija par Lietuvas partneru tūrisma objektiem. Visa informācija būs pieejama latviešu, lietuviešu, angļu, krievu un vācu valodā.

Projekta „Jauna telpiskās attīstības zona Latvijas un Krievijas pierobežu reģioniem – apvienojot divu valstu potenciālu” laika grafiks tiek pildīts. Nesen projekta ietvaros Gulbenē notika stratēģiskās plānošanas seminārs, kura laikā notika arī tiksānās ar Vidzdemes politiķiem un transporta pakalpojumu sniedzējiem. Gada beigās Pleskavā būs projekta noslēguma seminārs. Turpinās darbs pie projekta ietvaros paredzēto pētījumu izstrādes.
30.oktobrī Daugavpils rajona kultūras namā notiks konference mūžiglītības projekta („Latgales reģiona mūžizglītības atbalsta sistēmas veidošana un kapacitātes stiprināšana”) ietvaros. Sīkaku informāciju par konferenci vistuvākajā laikā varēsiet atrast reģiona portālā Latgale.LV

Tā kā sanāksmē piedalījās pārstāvji no elektroniskās pārvaldes lietu sekretariāta, tad sīkāk tika izstāstīts par LRAA darbību infomrācijas tehnoloģiju jomā: jau kopš aģentūras dibināšanas (1999.gadā) tika veidota mājas lapa Latgale.LV, kas laika gaitā vairāku īstenotu projektu rezultātā ir pārtapusi par Latgales reģiona informatīvu portālu ar iespējām administrēšanas līmenim piesaistīt pašvaldību, izglītības iestāžu, nevalstisko organizāciju, reģiona plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus. Vispilnīgāk ir attīstījusies tūrisma informācijas joma – izveidota Latvijā pilnvērtīgākā reģionāla mēroga tūrisma informācijas datu bāze, kas tiek uzturēta ar Latgales tūrisma informācijas centru darbinieku palīdzību. Kā arī tiek attīstīta LRAA projektu vadības sistēma, kas palīdz sākot ar ideju apzināšanu izstrādājamajiem projektiem līdz pat sistematizētai maksājumu uzskaitei un projekta gala atskaites sagatavošanai. Tādejādi tiks izveidota pilnvērtīga projektu datu bāze ar iespējām tajā strādāt „on-line” režīmā. Kā arī tika prezentēti projekta „Publisko interneta punktu izveide Latgales reģionā” mērķi, uzdevumi un paredzamie rezultāti.

Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vaditājas vietnieks V.Krievāns pateicās gan par LRAA paveikto investīciju piesaistē, gan par centieniem darboties visa reģiona labā, gan arī par sasniegumiem informācijas tehnoloģiju jomā. V.Krievāns iepazīstināja ar paredzamo darbības struktūru sekretariātā, kas tiks vērsta uz veiksmīgu Eiropas Savienības līdzekļu apgūšanu – paredzēts novērst līdz šim identificētās darba kļūdas un 2007.-2013.gada programmā būtu jāvienkāršo projektu vērtēsānas un īstenošanas kārtība. Lai gan sekretariātam būs iespēja koordinēt 130 milj.Ls izlietojumu, tomēr arī šīs summas nepietiks, lai apmierinātu visas vajadzības valstī. V.Krievāns uzskata, ka ministrijām ir vairāk jāuzticas reģioniem un jāļauj uz vietas veikt atbilstošās aktivitātes, kas pienākas reģiona līmenim.

Līdz ar to sanāksmes programma bija izsmelta. Par visām turpmākajām LRAA aktivitātēm informācija būs pieejama reģiona portālā Latgale.LV

Informāciju sagatavoja:
Juris Viļums
Latgales reģiona attīstības aģentūra
Sabiedriskā attiecības
26393531
info@latgale.lv