Latgaliešu Dzejas diena Rīgā

7. septembrī Rakstniecības muzejā Rīgā notiks viens no latgaliskākajiem „Dzejas dienu 2007” pasākumiem – Latgales dzejnieku vakars „Pegaza vakariņas” (Latgolys ailinīku vokors „Peguozeiša vakarenis”), kurā vienkopus pulcēsies labākie latgaliešu dzejnieki, dziesminieki un aizrautīgākie dejotāji.


Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja klausīties latgaliešu dzeju pašu dzejas autoru izpildījumā un dziesmas oriģinālvalodā – latgaliešu valodā. Būs iespēja baudīt ne vien izlokšņu bagātību un valodas improvizācijas iespējas, bet arī dejot dančus pēc latgaliešu modes, nobaudīt pīrāgus ar īpašu Latgales garšu un izjust latgaliešu dzīvespriecīgo garu.
Viens no spilgtākajiem mūsdienu latgaliešu prozaiķiem, dramaturgiem un dzejniekiem, Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes lektors Valentīns Lukaševics, kurš piedalīsies „Pegaza vakariņās” un kura dzejoļu krājums „Vot taidi vot i batvini” pieteikts „Dzejas balva 2007”, skaidro, ka latgaliskais nav nekāds principa jautājums, bet dzeju gan viņš rakstot latgaliski. Ja mēģina „pārlikt” latviski, zūdot viss efekts.
Latgaliešu dzejā slēpjas neparasts enerģijas lādiņš, kuru sev līdzi nes vēsture, tradīcijas un valoda, kas vienlaikus kalpo gan kā dzejas instruments, gan kā materiāls. Latgaliešu gadījumā valoda atrodas tādā kā nepabeigtības stāvoklī vai nepārtrauktā tapšanas procesā. Valentīns Lukševics vairākkārt uzsvēris, ka brīdī, kamēr notiek diskusijas par latgaliešu valodas statusu un ortogrāfiju, dzeja parāda, ka tieši valodas nenobeigtība un valodas neformālais raksturs, izlokšņu bagātību leģitimitāte un improvizācijas iespējas ir tas, kas valodā ieinteresētam literātam sniedz iespēju darboties plašākā spēles laukā un sniedz lielāku brīvību.
Latgales dzejnieku vakarā „Peguozeiša vakarenis” ar dzejas lasījumiem plāno piedalīties tādi latgaliešu dzejnieki kā Līga Rundāne, Ingrīda Tārauda, Valentīns Lukaševics, Juoņs Ryučāns, kā arī jaunie autori Ilze Sperga, Ireta Čekse, Evika Muižniece, Dace Skrauča, Oskars Orlovs (Raibīs Suņs), Jana Čevere un citi.