Zilupē svin upes svētkus

Upes svētki zilupiešiem kļuvuši par visgaidītāko un atraktīvāko vasaras notikumu, kas šoreiz 21. jūlijā, pastāstīja Zilupes Tautas nama vadītāja Inese Pertaja.


Izraudzītā diena bija padevusies īpaši silta un saulaina, lai bez bažām nodotos ūdens valdzinājumam Neptūna svētkos. Tradicionāli svētki atklāti pilsētnieku iecienītākajā atpūtas vietā pie tilta, un sākās ar lirisku pašdarbnieku koncertu. Tika skandēti vietējās dzejnieces dzejoļi, dziedāja slāvu dziesmu vokālais ansamblis (vadītāja Vera Dareiko- Sinkēviča), dejoja estrādes deju grupas „Fortūna” meitenes (Heidi Heinaste) un piedalījās citi pašdarbnieki. Zilupiešu gaviļu saucienu pavadīts tika sagaidīts svētku galvenais viesis Neptūns (kura lomā jau vairākus gadus lieliski iejuties zilupietis Vladimirs Kudrjavcevs) ar savu svītu. Tikai viena bēda atgadījās, kamēr viņš ceļā atpūties, pirāti bija nozaguši trejžuburi un kroni.
Iesaistot meklāšanā visus klātesošos svētku dalībniekus un piedaloties dažādās interesantās spēka, izturības un atjautības pārbaudēs, pazudušās lietas tika atgūtas. Kopā sporta aktivitātēs piedalījas piecas: „Zilupes novada domes”, „Zilupes vidusskolas”, „Studentu”, „777” un „Bebri” komandas. Katrā komandā startēja 7 dalībnieki (3 vīriesi, 3 sievietes, kā arī viens maksķernieks).
Vajadzēja gan nest un piepildīt traukus ar ūdeni, sievietes ķera „lidojošos šķīvīšus”, vīri sacentās ar sienu piebāztu maisu „tālmešanā”, komandu kapteiņiem, ietītiem, kā mūmijām, toaletes papīrā, bija jāvar vēl piepūst gaisa balonus. Lielajā estafetē dalībnieki lēca no tilta, demonstrēja peldētprasmi un stūma ķerras ar nāriņām.
Svētku neatņemama sastāvdaļa bija bagātīga laistīšanās ar ūdeni. Visiem bija jautri un interesanti. Vislabāk sporta aktivitātēs veicās komandu „Studenti” un „Zilupes vidusskola” dalībniekiem, kas izcīnīja 1. vietu. 2. vieta komandai „777”, bet trešo godpilno vietu ar vienādu rezultātu dalīja „Zilupes novada domes” un „Bebru” komandas. Veiksmīgākais zvejnieks izrādījās Viktors Tiršs. Turpinājumā uzvarētāji saņēma organizātoru sarūpētās balvas, varēja izlustēties diskotēkā.
Uz tikšanos nākamvasar!