Ludzas rajona folkloras festivāls „Gorūza” izskan Malnavā

22. jūlijā Malnavas muižas parkā atklāts Ludzas rajona folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu festivāls „Gorūza 2007”, kurā piedalījās folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Ņukšiem, Ciblas, Zvirgzdenes, Mežvidiem, Pušmucovas, Nirzas, Isnaudas, Ludzas, Blontiem, Salnavas, Mērdzenes un Malnavas.


Ar atceres brīdi „Tymā upis molā…” Skobulīnes kapsētā tika pieminēti visi tie tautieši, kam nebija lemts atgriesties tēva mājās. Kārsavas dzelzceļa stacijā dziesmās festivāla dalībnieki centās atsaukt atmiņā latviešu bēgļu grūtsirdīgās domas un sūro likteni, kad nācās piespiedu kārtā paša gribu doties prom no dzimtenes. Pieturas punktam dzelzceļa stacijā pasākuma ietvaros dots arī zīmīgs nosaukums „Īšu, īšu te nabyušu”.
Festivāla dalībnieki apmeklēja arī Malnavas Jaunavas Marijas Rožukroņa Karalienes Romas katoļu baznīcu Kārsavā. Pasākuma turpinājumā, festivāla dalībniekus sagaidīja atgriežamies viesmīlīgie saimnieki malnavieši uz atpūtas un izklaides pasākuma daļu „Pī dīveņa gari goldi”, kuru vadīja Bozovas etnogrāfiskā ansambļa vadītāja Agnese. Agnesi Medni un dzīvesbiedru Gunāru festivāla dalībnieki sveica nozīmīgā dzīves notikumā – kāzu dienā.
Katram kolektīvam bija uzdots mājasdarbs – pagatavot un pacienāt festivāla dalībniekus ar kādu no savā novadā iecienītu un garšīgu kulinārijas izstrādājumu, un protams, noskandināt jaunu dziesmu. Visi bija centušies godam . Skandināja jestras dziesmas un ar līdzatvestiem kārumiem pacienāja gan kaimiņu kolektīvu ļaudis, gan skatītājus. Klātesošie varēja arī uzzināt iepatukušos kulinārijas izstrādājumu receptes un dalīties pieredzē, kā tie gatavojami.