Pusgadsimts kopā ar tautasdziesmu

Bērzgales Svētās Annas Romas katoļu baznīca Annas vārdā tiek saukta jau 231 gadu. Baznīca celta Bērzgales pilskunga Manteifeļa laikos 1770. gadā. Celtniecību sponsorējusi baronese Manteifele. Domājams, ka šī kundze saukta Annas vārdā, jo 1776. gadā baznīca iesvētīta Svētās Annas godam.

Pirmās brīvvalsts laikā, sevišķi prezidenta Kārļa Ulmaņa valdīšanas gados, Bērzgalē Annas dienas svinētas ar lielu vērienu. Baznīcā katru gadu Annas dienā notika atlaidas (svinīga svētā Mise). Pagasta centrā Annas dienā ik gadus tika rīkots plašs un vērienīgs gadatirgus, kurā varēja nopirkt visu no adatas līdz zirgam. Ja tuvojās vēlēšanas, vai arī kādas citas valstiski svarīgas aktivitātes, tad arī politiķi un valsts vīri izmantoja izdevību tirgus laukumā, uz mucas uzkāpuši, skandēja runas, aģitēja tautu.

Padomju gados Annās tikai baznīcā notika atlaidas, taču kopš trešās atmodas sākuma Annas diena Bērzgalē ieguvusi jaunu skanējumu. Katru gadu tiek aicināti ciemiņi, sabrauc pirkt un pārdot gribētāji, kaimiņu un vietējie amatnieki, rokdarbu pratēji un keramiķi, un Annas dienas pasākums iet ņiģu ņaģu kā sendienās.

Šogad Bērzgales folkloras kopa svin pastāvēšanas 50 gadu jubileju, bet Annas dienām Bērzgalē atzīmēsim 15 gadus. Jūlijā bibliotēkā apskatāma izstāde „Stipras sievietes laukos”. Savukārt Bērzgales Antona Rupaiņa muzejs apkopojis materiālus par Annas dienu svinēšanu Bērzgalē 15 gadu garumā un par saimniecēm, Annas vārda nesējām Bērzgalē. Ar apkopoto materiālu var iepazīties muzejā.

28. jūlijā aicinām uz Bērzgali ne tikai kaimiņu folkloras kopas, bet arī citus dziedāt un dejot gribētājus. Svētku moto: „Annas diena – saimnieču svētki”. Šajā dienā iepazīsim ne tikai latgaliešu un latviešu saimnieču svētku tradīcijas, bet arī citu tautu, kas dzīvo mums līdzās, tradīcijas. Tāpēc aicināsim ciemos krievu un ukraiņu nacionālo kultūras biedrību folkloras ansambļus. Svētku ietvaros turpināsim papildināt un apkopot ilggadējās Bērzgales folkloras kopas vadītājas Bernadetas Opincānes savāktās „Godu dziesmas”.

Saimnieces savu pavārmākslu varēs rādīt konkursā „Annas pīrāgs 2007”. Netiks aizmirsti arī bērni. Mazākajiem bērniem (līdz 10 gadi) tiks organizēts veidošanas konkurss, savukārt lielākie (11 – 18 gadi) tiks aicināti zīmēt. Protams, veiklākos un atraktīvākos gaida balvas. Vakarā, zaļumballē jautroties un kājas izlocīt varēsim grupas „Kamēr” vadībā.

Pasākumu atbalsta Bērzgales pagasta padome un Latgales kultūras programma.