Uzņēmējiem Līgo nedēļa īpaši ienesīga

Pietiekoši daudziem uzņēmējiem arī Latgalē Jāņu laiks ir īpaši izdevīgs, jo ienes lielāko daļu peļņas, sevišķi šogad, kad karstā laika ietekmē cilvēki, piemēram, alus produktus patērē vairāk nekā aukstākās vasarās. Vairāki alus darītāji pat atzīst, ka nespēj saražot tik daudz cik būtu nepieciešams. Arī lielveikaliem šis ir labs noieta laiks.


Alus trūkst

„Alus apjomi ir nenormāli,” stāsta a/s „Aldaris” Latgales reģiona vadītājs Juris Sidorovs, piebilzdams, ka tā kā visi šo-brīd gatavojas Jāņiem, veikalos alus pat trūkstot. Atpazīstamais alus ražotājs Latvijā „Aldaris” alus apjomus parasti sāk palielināt jau jūnija sākumā, vēl pirms tradicionālajiem Līgo svētkiem. Taču, lai arī šis palielinājums ir mērāms pat trīskārtīgi, alus trūkstot. Šogad alus produkcijas apjomus ļoti ietekmējuši arī laika apstākļi. Karstā laika ietekmē alus produkcijas apjomi ir pat par 20 % lielāki nekā salīdzinot ar pērno gadu. Taču, ja runā tieši par Latgales reģionu, tad J. Sidorovs atzīst, ka alus produkcijas apjomi ir mazāki nekā, piemēram, tas ir Rīgā. „Diemžēl mēs esam Latgale. Protams, biznesa ziņā vieglāk produkciju realizēt turpat Rīgā, kur atrodas arī ražotnes. Tādējādi Latgales reģionam saņemam nepietiekamu daudzumu, no tā ko varētu iztirgot,” atzīst J. Sidorovs, skaidrodams, ka līdzīga situācija vērojama arī citu kompāniju produkcijā, kuras šajā sezonas karstajā laikā brīžiem veikalos pietrūkstot.

Arī Krāslavā ražo vairāk

Arī alus darītavas „Krāslavas Avots” valdes loceklis Nikolajs Turuta, atzīst, ka tieši šis Jāņu laiks un šī gada sevišķi karstais laiks ļāvis produkcijas apjomus realizēt par 100% vairāk nekā tas iespējams gada aukstajā laikā – janvārī, februārī, pat aprīlī vēl tādi apjomi nav novērojami.
N. Turuta, zināja stāstīt, ka uzņēmums šogad apjomus palielinājis jau maijā, jo tieši šis mēnesis, kā arī jūnijs un jūlijs alus darītavai ir aktīvākais laiks. Bet augustā sākas jau alus produkcijas apjomu sarukums.
„Krāslavas Avots” ir salīdzinoši neliela ražotne, taču savu produkciju – gaišo un tumšo alu – realizē gan Rēzeknē, Preiļos, Krāslavā, Daugavpilī, gan Krāslavas alus pieejams arī Rīgā.

Līgo nedēļā 25 tonnas alus

Arī Rēzeknes alus rūpnīcas, kas atrodas Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas teritorijā, SIA „DFD” valdes priekšsēdētājs Igors Sokolovs, jau laikrakstam „Dienas Bizness” atzinis, ka Līgo svētki visai būtiski ietekmē alus ražošanas un arī realizācijas apjomus. „Ja ziemas mēnešos nedēļā saražojam apmēram sešas tonnas alus, tad sezonas laikā – ap 12 tonnas alus nedēļā. Savukārt Līgo svētku nedēļā plānojam realizēt ap 25 – 30 tonnas alus,” atzinis I. Sokolovs, piebilzdams, ka tāpēc jau aprīļa un maija mēnešos ir palielinātas ražošanas jaudas.

Ivonna Skaistkalne
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale