Pēc gadiem pieciem Eiropu būsim panākuši

Vai bieži gadās, ieejot kādā mazpilsētas ofisā, uz galda ieraudzīt Pirelli provokatīvo kalendāru? Zinot, ka Pirelli kalendārs netiek pārdots – tas tikai tiek dāvināts, un tāpēc katrs tā izdevums ir retums – rodas loģisks jautājums – kā tas nokļuvis Dagdā? Raimonds Nipers, uzņēmuma “Māra-N” īpašnieks, vien nosmaida – “Tas par pagājušā gada pārdošanas rezultātiem Latvijā. Dagdā bijām iztirgojuši visvairāk Pirelli riepu uz vienu iedzīvotāju. Tikām aicināti uz Rīgu, tur pārstāvji no Pirelli kompānijas mums pasniedza šo dāvanu.”


Kā kļuvāt par Pirelli dīleriem ?

Satikāmies ar firmas pārstāvjiem reiz kādā izstādē. Toreiz vairākiem no mūsu rajona piedāvāja tirgot. Kam aizgāja, kam nē. Mums labi veicās. Apmierinātas bijām abas puses. Tā arī tirgojam jau gadus piecus Dagdā un tagad arī Krāslavā.

Ar ko vēl nodarbojaties?

Pamatnodarbošanās ir tirdzniecība. Tirgojam autodetaļas, Husqarnas motorzāģus, zāles pļāvējus, nodrošinām arī to apkopi. Agrākajos laikos bija mums arī pārtikas veikals. Tomēr līdz ar lielveikalu ieiešanu mūsu pilsētā, atteicāmies no šīs nozares.

Vai nebaidaties, ka arī riepas un motorzāģus sāks tirgot vietējā supermārketā?

Nē, tā ir tāda niša, kur lielveikali ir bezspēcīgi. Te pārsvarā viss atkarīgs no pārdevēja profesionalitātes un mākas, nu 70% obligāti. Te vajadzīgs personīgs kontakts. Protams, ir arī liela atšķirība pircējos – Dagdā tie ir zinošāki nekā Krāslavā. To var just pēc apgrozījuma. Krāslavā labāk pērk lietotas riepas, Dagdā izvēlas jaunas. Iespējams, tā ir arī pārdevēju vaina.

Varbūt darbinieki nav apmierināti ar darba samaksu?

Domāju, ka mūsu apkārtnei tā ir laba. Turklāt ir dota iespēja regulāri paaugstināt savu kvalifikāciju kursos. Šobrīd uzņēmumā “Māra- N” strādā 13 cilvēki. Varu ar lepnumu teikt, ka mūsu rajonā apgrozījuma ziņā esam pirmajā desmitniekā.

Kā pats iegājāt biznesā?

Tas bija ļoti sen. Kopā ar draugu nodibināju Krāslavas rajonā 1. kooperatīvu. Saucās “Allegro”. Domāju, ka vēl atceras vietējie – bijām labi zināmi un populāri – diskotēkas, videodiskotēkas… Izbraucām visu rajonu un daļu Baltkrievijas. Uzņēma mūs tur fantastiski. Dagdas kultūras namā no 1982. gada vadīju diskotēkas.

Un tālāk?

Tad 1991. gadā nodibināju firmu “Māra- N”, kas toreizējos reģistros rajonā bija otrā SIA.

Visu laiku dzimtajā Dagdā? Vai nebija vēlme doties uz lielpilsētām?

Esmu Dagdas patriots. Arī mana dzīvesbiedre ir no Dagdas. Neslēpšu, bija man aicinājumi pārcelties uz dzīvi citur. Tas gan vairāk skar to laiku, kad gadus 10 trenējos brīvajā cīņā. Taču es nenosodu tos, kuri tagad dodas prom, jo pie šādas ekonomiskās situācijas citas iespējas nav. Pieļauju, ka no Dagdas 99% jauniešu aizbrauks. No Rīgas tie neatgriezīsies nekad, no Anglijas, Īrijas ar laiku varbūt pārbrauks. Un būs mūsu Dagda viens liels “Ābeļdārzs” (tā saucas veco ļaužu pansionāts Dagdā).

Kur redzi izeju no šīs situācijas?

Es uzskatu, ka šī valdība ir ļoti nekompetenta. It sevišķi tas sakāms par ekonomikas un finanšu sfērām. Pats varu plānot savu darbu tikai gadus divus uz priekšu. Tālāk? Nezinu.

Vai ir kas mainījies uzņēmuma dzīvē, pēc iestāšanās ES?

Uzskatu, ka cilvēki sākuši dzīvot pārticīgāk. Pirktspēja palielinājusies par 25%. Nu, raugi – tagad ik gadu tikai Dagdas apkārtnes iedzīvotāji vien nopērk apmēram 5 jaunas mašīnas. Ja tā turpināsies, pēc gadiem pieciem Eiropu būsim panākuši.

Kā domājat strādāt rīt?

Tagad top jauns veikals Krāslavā, kas tiks iekļauts starptautiskajā Pirelli Key Point riepu tirdzniecības tīklā. Tas būs 18. šāds veikals Latvijā un pirmais Krāslavā. Dagdā tāds jau ir. Visos Pirelli Key Point autocentros klienti var atrast plašāko Pirelli produkcijas klāstu.

Atvadoties, “Māra- N” īpašnieks Raimonds Nipers iekāpj sudrabainā auto un prom ir. Joprojām strādāts tiek 10 stundas dienā. Atpūšas tepat, Dagdas apkārtnē. Patīk medības un ūdensmotosports. Lai brauktu kur tālāk, vienmēr pietrūkst laika. Nu, reizi pa trijiem gadiem tomēr saņemoties paceļot, ģimenes iespaidā. Bet vispār – vislabāk ir mājās, Dagdā.

Inga Kavinska
Raksts publicēts sadarbībā ar laikrakstu Lietišķā Latgale