SchoolFood WasteSolutions komanda iedvesmojas RIGA FOOD 2025 izstādē – garšu, ideju un inovāciju satikšanās vieta!

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgā, Ķīpsalā, notika tradicionālā pārtikas izstāde RIGA FOOD 2025, kas pulcēja gan nozares profesionāļus, gan gardēžus. Tā ir lielākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs, kas ik gadu iezīmē pārtikas nozares attīstību, atklāj jaunākās tendences un piedāvā iespēju iepazīties ar uzticamiem un inovatīviem uzņēmumiem.

Latgales plānošanas regiona īstenotā projekta SchoolFood WasteSolutions komanda ar prieku apmeklēja izstādi, iepazīstot jaunākās pārtikas pasaules tendences un runāt par ilgtspēju, par pārtikas atkritumu samazināšanu, par jauniešu iesaisti un izpratnes veidošanu šajā jomā.

Izstādes laikā apmeklētāji varēja piedalīties aizraujošās diskusijās, meistarklasēs un konkursos, iepazīt modernākās virtuves iekārtas, kā arī uzzināt par ilgtspēju un pārtikas atkritumu samazināšanas iespējām.

Tika izmantota iespēja satikt Ingu Belousu, biedrības Zaļā brīvība projektu koordinatori, kura dalījās ar pētījumu rezultātiem pārtikas atkritumu jomā. Plakātu stendos tika apkopota informācija par to, kāpēc pārtika tiek izmesta, cik lieli ir zaudējumi un – pats galvenais – kā tos samazināt gan mājsaimniecībās, gan sabiedriskajā ēdināšanā. Apmeklētājiem bija iespēja arī nobalsot par labās prakses piemēriem, kas palīdz saglabāt pārtikas vērtību.

RIGA FOOD 2025 izstādē tika satikti arī vairāki Latgales pārtikas ražotāju uzņēmumu pārstāvji, kas ar lepnumu stāstīja par Latgalē radīto produktu konkurētspēju kopējā tirgus perspektīvē:

  • SIA “Safīra L” pārstāve Lienīte Litavniece atklāja savas atmiņas par skolas ēdināšanu un dalījās pieredzē par ilgtspējīgu skolu ēdināšanu. Uzņēmums specializējas augu valsts produktu pārstrādē, piedāvājot vegāniskus un bezglutēna produktus, tostarp augļu, ogu un dārzeņu pulverus. Projekta ietvaros tiek veikti pārtikas atkritumu mērījumi skolās, lai meklētu efektīvus risinājumus to samazināšanai. Lienītes pieredze uzsver, cik nozīmīgi ir izglītot bērnus un vecākus par gudru, videi draudzīgu un veselīgu ēšanas kultūru.

  • ZS “Kotiņi” no Latgales, Balvu novada, prezentēja savu plašo produktu klāstu – graudaugu un pākšaugu produktus, miltus un eļļas. Uzņēmuma īpašniece Evelīna Ločmele dalījās atmiņās par bērnības ēšanas paradumiem un to, kā tie ietekmē attieksmi pret pārtiku ikdienā. Stends izcēlās ar kvalitatīviem produktiem un draudzīgu atmosfēru, piedāvājot apmeklētājiem iespēju uzzināt vairāk par veselīga uztura nozīmi.

  • SIA “Organic Products” no Latgales piedāvā dabas spēku katrā produktā – žāvētus garšaugus, ogu un dārzeņu pulverus un tējas. Uzņēmuma īpašniece Zanda Trukšāne dalījās ar savu vīziju par dabas spēka saglabāšanu un pārtikas atkritumu samazināšanu, uzsverot ilgtspējīgu pieeju uzņēmējdarbībā.

RIGA FOOD 2025 kļuva par īstu garšu, ideju un inovāciju satikšanās vietu – gan gardēžiem, gan profesionāļiem. Izstāde apliecina, ka Latvijas pārtikas nozare ir dinamiska, inovatīva un orientēta uz ilgtspēju, piedāvājot gan praktiskus risinājumus, gan iedvesmu nākotnes gastronomijai.

Projekts “SchoolFood WasteSolutions” tiek līdzfinansēts no Eiropas Savienības līdzekļiem. Interreg Centrālās Baltijas programma 2021–2027 stiprina pārrobežu sadarbību, lai veicinātu ilgtspējīgu, inovatīvu un iekļaujošu reģiona attīstību.

#SchoolFoodWasteSolutions #EUfunded #CohesionPolicy #Interreg #CentralBaltic #CentralBalticProgramme