Latgale tika pārstāvēta diasporas teātru saietā “PLATS solis”

Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienības rīkotais pasākums “PLATS solis 2024” notika jau trešo reizi, kļūstot par ikgadēju diasporas tradīciju, kas apvieno tautiešus visā pasaulē, kurā tika pārstāvēta arī Latgale – tajā piedalījās remigrācijas koordinatore Ruta Priede un ar Jurgas Viles izrādi “Sibīrijas haiku” viesojās Rēzeknes Tautas teātra aktieri un režisore Māra Zaļaiskalns.

Šogad teātra saietā piedalījās vairāk nekā 250 Latvijas valsts piederīgie, kas patlaban dzīvo ārzemēs, no vairāk nekā 10 valstīm. Teātra saiets “PLATS solis 2024” notika Stokholmā no 10. līdz 13. oktobrim. Diasporas teātra svētkos piedalījās arī pārējo Latvijas reģionu remigrācijas koordinatores – Agnese Berģe (Kurzeme), Daina Šulca (Rīga), Inga Madžule (Vidzeme) un Agnese Bokta (Zemgale). Rīgas plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Daina Šulca atklāšanas ceremonijā teica: “Vienmēr ir kāda sirdsbalss, kas mūs visus sasauc kopā. Tā ir Latvija, mūsu saknes, un tikai pēc tam nāk teātris. Tāpēc saietā “Plats solis” piedalāmies arī mēs – Latvijas remigrācijas koordinatores. Diasporas plāns ne tikai atbalsta savējos ārzemēs, bet uztur arī vēlēšanos atgriezties Latvijā.”

13. oktobrī Latgales un Zemgales reģionu koordinatores Ruta Priede un Agnese Bokta saieta “PLATS solis 2024” ietvaros tikās ar Stokholmas latviešu skolas pārstāvjiem, lai pārrunātu skoliņas vajadzības un ģimeņu vēlmes un domas par atgriešanos Latvijā. Mācību un skolotāju pārzine Jūlija Bernharda bija ļoti pateicīga par remigrācijas koordinatoru sagādātajiem izdales materiāliem, ko ar prieku izmantos veidojot mācību gaitu par Latviju aizraujošāku.

Savukārt Rēzeknes Tautas teātra rādītā izrāde tika sveikta ar stāvaplausiem, kas nerima ilgu laiku – sajūsma par redzēto un piedzīvoto, par mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem, par aktieru meistarību un režisores risinājumu daudziem lika asarām acīs noticēt stāstam pa īstam un no sirds.

Remigrācijas koordinatoru dalības mērķis bija sniegt informāciju diasporai par koordinatoru sniegto atbalstu un pārrunāt ar  tautiešiem viņu domas un plānus par atgriešanos Latvijā.

Teātru saietā “PLATS solis 2024” Stokholmā diasporai tika dota ziņa par Latvijas reģionu remigrācijas koordinatoru sniegto atbalstu valsts piederīgajiem ārzemēs, kuri domā agrāk vai vēlāk atgriezties Latvijā. Koordinatoru draudzīgās individuālās sarunas ar diasporu mijās ar teātra izrādēm, kas saieta “PLATS solis 2024” dienas padarīja interesantas un rosinošas gan remigrācijas koordinatorēm, gan tautiešiem ārzemēs, kas sniedza pamatu tālākai savstarpējai sadarbībai remigrācijas jautājumu risināšanā.

Paldies remigrācijas koordinatorēm par sadarbību gan Diasporas teātra saieta laikā, gan notikuma atskata tapšanā.Paldies VARAM brauciena organizēšanu!