Projekta “Life Osmo Baltic” pārstāvju mācību brauciens uz Rumāniju

No š.g. 29. septembra līdz 4. oktobrim Latgales plānošanas reģiona pārstāvji kopā ar Latvijas un Lietuvas partneriem, “Life Osmo Baltic” projekta ietvaros devās mācību ekskursijā uz Rumāniju, lai iegūtu pieredzi no “LIFE Rosalia” projekta kolēģiem. Abi projekti ir vērsti uz apdraudēto kukaiņu sugu aizsardzību un biotopu saglabāšanu, kā arī uzsver ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas un veco koku aizsardzības nozīmi šo sugu izdzīvošanā.

“LIFE Rosalia” projekts tiek īstenots Putna-Vrancea dabas parkā (38 060 hektāru platībā) un Natura 2000 teritorijās — ROSPA0088 Vrancea kalnos un ROSCI0208 Putna-Vrancea. Tā mērķis ir apturēt un mainīt saproksilofāgu vaboļu dzīvotņu izzušanas tendenci Karpatu reģionā, kas ir aizsargājams saskaņā ar Dzīvotņu direktīvu. Projekts demonstrē aizsardzības pasākumus, lai uzlabotu dzīvotņu savienojamību Putna-Vrancea ROSCI0208 (Putna-Vrancea dabas parks), un šīs aktivitātes tiek piemērotas arī citās Natura 2000 teritorijās Rumānijā.

Vizīte sastāvēja no divām daļām: teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā “LIFE Rosalia” projekta komanda prezentēja paveiktos darbus, savukārt praktiskajā daļā mēs apmeklējām nacionālo parku un dabas rezervātu, lai apskatītu, kādas aktivitātes jau īstenotas. Mēs guvām ieskatu par koku apsaimniekošanas un aizsardzības pasākumiem, kā arī apmeklējām izglītojošās takas, kurās demonstrēta kukaiņu nozīme meža ekosistēmās. Turklāt bija iespēja redzēt, kā tiek uzlaboti apstākļi aizsargājamām vabolēm un veicināta sabiedrības informētība par bioloģiskās daudzveidības un mežu veselības saglabāšanu, iesaistot ieinteresētās puses šajā procesā.

Paldies Rumāņu kolēģiem par saviem veiksmes stāstiem un dalīšanos pieredzē!

Programmas mājas lapa: LIFE – European Commission (europa.eu)

#LifeOsmoBaltic #LIFEprogramme #LIFEproject

Līdzfinansē Eiropas savienība. Sniegtā informācija un viedoklis atspoguļo autora(-u) redzējumu nevis Eiropas Savienības vai Eiropas klimata, infrastruktūras un vides aģentūras (CINEA) viedokli. Ne Eiropas Savienība, ne finansējošā iestāde nav atbildīga par šeit sniegto informāciju.

Projekta vadītāja:
Inguna Bruna
Latgales plānošanas reģions, Life OSMO BALTIC projekta vadītāja
E-pasts: inguna.bruna@lpr.gov.lv
Tālrunis: +371 26050034