Drošības forums – vietējo kopienu iesaiste visaptverošajā valsts aizsardzībā

11. oktobrī visi, kam ir jautājumi par rīcību krīzes situācijā, aicināti piebiedroties Latgaliešu kultūras biedrībai (LKB) un iniciatīvai “Darbīgās kopienas Latgalē”, kas sadarbībā ar VUGD un Zemessardzes pārstāvjiem stāstīs par gatavību krīzei un katra sabiedrības pārstāvja pašorganizēšanās spējas svarīgumu.

Valsts aizsardzība nav iedomājama bez  sabiedrības, valsts un pašvaldību institūciju, dienestu un privātpersonu atbalsta. Šāda atbalsta un izpratnes veicināšana var kļūt izšķirīga krīzes situācijās, t. sk. militāra apdraudējuma gadījumā.

Bieži vien, runājot par indivīda un sabiedrības noturību, tiek domāts par cilvēka uzvedību tikai ekstremālās situācijās, tai pašā laikā tehnoloģiju un informācijas pārbagātības laikā stresa un netipiskas situācijas, neordinārus lēmumus prasa arī katras nozares ikdiena. Tāpat kā skolotājam ir jāieintersē skolēns, viņš nemāca priekšmetu, bet ar savu klātbūtni ļauj bērnam attīstīt viņa stiprākās puses un slēptos talantus, tā arī katram indivīdam ir jāsaprot, ka gatavo recepšu un ministru kabinetu priekšrakstu laiks ir pamats, ko jāprot izmantot un pielāgot katrai atsevišķai situācijai.

Līdzīgi ir ar visaptveroša valsts aizsardzību, kas nav tikai valsts aizsardzības jomas vai valsts pārvaldes institūciju atbildība un prioritāte. Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas mērķis ir sekmēt valstiski svarīgu funkciju darbību plānošanas, koordinēšanas un partnerības sistēmas izveidošanu starp valsts institūcijām, kā arī privāto sektoru, NVO un iedzīvotājiem. Praktiskais visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas uzdevums ir katrai valsts institūcijai noteikt konkrētus uzdevumus un lomu valsts aizsardzībā.

Forumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Ivars Nakurts stāstīs par rīcību ugunsgrēka, ilgstošas elektrības padeves pārrāvuma gadījumā, informēs par apziņošanas veidiem krīzes situācijā. Zemessardzes 32. kājnieku bataljona pārstāvji skaidros 72  stundu somas konceptu, kā arī katra lomu un atbildību arī militāra apdraudējuma gadījumā.

Forums tiek rīkots: iniciatīvas “Paaudžu resursu centra izveide, ierīkojot izglītojošu telpu bērniem un kopābūšanas, mācību un ideju ģenerēšanas  telpu pieaugušajiem, kur rīkot apmācības, kā rīkoties dažādos krīzes gadījumos”, ko finansiāli atbalsta Izglītības iniciatīvu centrs sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā, projektā “Darbīgās kopienas” un projektā ” Latgaliešu kopienas līderības un piederības stiprināšana, īstenojot Latgales kongresa idejas”, ko finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Jolanta Smane un Ilga Šuplinska,
projektu koordinatores