No 16. septembra līdz šim noteiktie bezmaksas reisi reģionālas nozīmes autobusu maršrutos pasažierus apkalpos par maksu

Pamatojoties uz lietderības izvērtējumu par bezmaksas maršrutu (reisu) darbības rezultātiem, Sabiedriskā transporta padome (STP) 2024. gada 2. augustā pieņēma lēmumu visus reģionālo autobusu maršrutus un reisus, kuri līdz šim pasažierus apkalpo bez maksas, noteikt atpakaļ pasažieru apkalpošanā par maksu.

Veicot bezmaksas maršrutu (reisu) izvērtēšanu pēc Ministru kabineta noteikumu Nr.634 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā” noteiktās kārtības, STP ir tiesīga lemt par turpmāku sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālās nozīmes maršrutā (reisā) par maksu, ja ir izpildīts kāds no četriem kritērijiem. Viens no kritērijiem – ja vidējais pasažieru skaits maršrutā (reisā), kurā sabiedriskā transporta pakalpojumi tiek sniegti bez maksas, ir palielinājies par vairāk nekā pieciem pasažieriem. Pārsvarā pēc kritērijiem kvalificējas reisi, kuriem izpilde ir ar sezonalitāti – skolēnu brīvlaikā, vai piemēram reiss kursē tikai vienā, divās vai atsevišķās nedēļas dienās, kas nenodrošina ikdienas sabiedriskā transporta lietošanu.

Arī 2023. gada statistikas rādītāji par pārvadāto pasažieru skaitu uzrāda, ka kopš bezmaksas maršrutu ieviešanas ir tikai daži virzieni, kuros pasažieri vairāk izmanto bezmaksas maršrutus, turklāt nelielos apjomos. Līdz ar to bezmaksas reģionālā sabiedriskā transporta ieviešana atsevišķos maršrutos un reisos nesasniedz izvirzīto mērķi paaugstināt sabiedriskā transporta pieejamību mazapdzīvotās teritorijās un stimulēt iedzīvotājus pēc iespējas vairāk izmantot sabiedrisko transportu ikdienā.

Vienlaicīgi STP uzdeva ATD veikt izvērtējumu par pasažieru skaita svārstībām, nosakot tos par maksas, un iesniegt rezultātus STP līdz 2025. gada 1. martam.

Atbilstoši minētajam lēmumam no 2024. gada 16. septembra tiek noteikti par maksu šādi patlaban esošie bezmaksas reisi reģionālās nozīmes autobusu maršrutos:

– Nr. 6711 Alūksne-Dēliņkalns-Korneti-Alūksne,
– Nr.5265 Ludza-Cibla-Krivanda-Cibla-Ludza,
– Nr.5634 Ludza-Felicianova-Zilupe-Šķaune,
– Nr.5497 Jēkabpils-Sunākste,
– Nr.6579 Ludza-Seiļi-Rundēni-Lauderi-Ludza,
– Nr.6552 Ludza-Zilupe-Konecpole-Ludza,
– Nr.5048 Balvi-Upetnieki-Balvi,
– Nr.6608 Rūjiena-Ipiķu skola-Rūjiena,
– Nr.6746 Saldus-Jaunauce,
– Nr.6686 Smiltene-Trikāta-Strenči-Smiltene,
– Nr.6597 Smiltene-Strenči-Smiltene,
– Nr.6444 Viļaka-Vecumi-Lavošnieki,
– Nr.6986 Jēkabpils-Mežgale,
– Nr.3034 Autoosta-Lugažu stacija-Autoosta,
– Nr.6572 Ludza-Blonti-Degļeva.

Savukārt reģionālās nozīmes autobusu maršruts Nr.6517 Ērgļi-Liepkalne-Sausnēja par maksu tiek noteikts no 2024. gada 1. septembra.

ATD atgādina, ka bezmaksas sabiedriskais transports 15 maršrutos Alūksnes, Rūjienas, Smiltenes, Strenču, Valkas, Ciblas, Ludzas, Dagdas, Balvu, Rugāju, Viļakas, Jēkabpils, Jaunjelgavas, Ērgļu un Saldus novadā saskaņā ar STP lēmumu tika ieviests 2021. gada 1. oktobrī.

Kritēriji bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešanai bija šādi: apdzīvotība ir mazāka par četriem iedzīvotāji uz vienu kvadrātkilometru; valsts dotāciju īpatsvars maršruta / reisa uzturēšanai ir vismaz 85%; reisu skaits maršrutā nepārsniedz sešus reisus dienā; ieņēmumi no pārdotajām biļetēm, ieskaitot pasažierus, kuru braucienus daļēji vai pilnībā apmaksā valsts, nepārsniedz 15%.

Par valsts SIA Autotransporta direkcija

Saskaņā ar Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 5.panta piektajā daļā noteikto, ATD kompetencē ir  izstrādāt, pārzināt un plānot maršrutu tīkla reģionālās nozīmes maršrutus, nodrošināt sabiedriskajam transportam no valsts budžeta iedalīto finanšu līdzekļu administrēšanu un piešķiršanu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos.

Papildu informācijai:
Viktors Zaķis,
VSIA Autotransporta direkcija
Komunikācijas daļas vadītājs
E-pasts: viktors.zakis@atd.lv