LPR piedalās pētījumā par ES ziemeļaustrumu robežu izaicinājumiem, fokusējoties uz ģeopolitiskās situācijas ietekmi un sadarbības stiprināšanu

Latgales plānošanas reģions (LPR) ir iesaistījies plašākā pētījumā “Izaicinājumi pie ES ziemeļaustrumu ārējām robežām” (Challenges at EU’s North-East External Borders [CHANEBO]). Pētījums koncentrējas uz Ziemeļaustrumeiropas ārējo robežu reģioniem, kurus kopš 2022. gada sākuma ir ietekmējis karš Ukrainā. CHANEBO mērķis ir izpētīt, kā kara dēļ pārtrauktā pārrobežu sadarbība ir ietekmējusi ekonomisko un sociālo situāciju četros ES pierobežas reģionos: Dienvidkarēlijā (Somija), Idas-Viru apriņķī (Igaunija), Latgalē (Latvija) un Ignalinā (Lietuva). Pētījumā tiks meklēti veidi, kā stiprināt sadarbību starp reģioniem un padarīt tos noturīgākus pret nākotnes izaicinājumiem.

Pētījuma vadošais partneris ir Dienvidkarēlijas reģions Somijā. Viens no pētījuma centrālajiem izpētes objektiem ir “aizvērtās” INTERREG programmas uz Krievijas un Baltkrievijas robežas – kā šis apstāklis ir ietekmējis robežreģionus un ar kādiem ES politikas rīkiem labāk kompensēt negatīvos efektus.

Š.g. 20. augustā pulksten 13.30 Preiļos, Preiļu pilī notiks diskusija ar pētījuma ekspertiem par šī brīža aktualitātēm un atbalsta politikas vajadzībām Latgales reģionā. Diskutēsim par šādiem jautājumiem:

  • Kā jūsu pārstāvēto organizāciju ir ietekmējusi INTERREG programmu “aizvēršana”? Kādi ir zaudējumi?
  • Kādi politikas pasākumi, pēc jūsu ieskatiem, palīdzētu kompensēt šos zaudējumus?
  • Kādas ir “jaunās” politiskā atbalsta vajadzības Latgalē saistībā ar ģeopolitiskajiem izaicinājumiem?
  • Kādas darbības un atbalsts varētu veicināt jaunus attīstības modeļus Latgalē un citos robežreģionos ar Krieviju un Baltkrieviju?
  • Kādas politikas jomas un instrumenti varētu stiprināt kultūras un ekonomiskās saites pierobežas reģionos?
  • Kas varētu veicināt lielāku sadarbību, tai skaitā biznesa jomā, starp Somijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas (arī Norvēģijas, Polijas, Ukrainas) robežreģioniem?
  • Kas varētu palīdzēt Latgales uzņēmējiem atvērt jaunus tirgus ES kaimiņu reģionos?
  • Kā ES kohēzijas politika varētu palīdzēt Ziemeļaustrumeiropas ārējo robežu reģioniem kļūt stiprākiem un izturīgākiem pret turpmākām krīzēm?

Pētījums ilgs līdz 2025. gada beigām. Tā ietvaros tiks veikta papildu izpēte par sociāli-ekonomiskās situācijas izmaiņām, kā arī aptaujas un intervijas ar Latgales pārstāvjiem. Iegūtie rezultāti tiks salīdzināti un apkopoti ar pārējiem robežreģioniem, un tiks izstrādāti ieteikumi, kā šie reģioni var labāk pārvarēt krīzes un attīstīt jaunus ilgtspējīgas attīstības ceļus. Tiks rosināts domāt par jaunu ES politiku, kas būtu tieši vērsta uz šo robežreģionu stiprināšanu un attīstību.

Sīkāka informācija par pētījumu atrodama šeit: www.espon.eu/projects/chanebo-challenges-eus-north-east-external-borders